• Reklama
ZESTAW KIBICA MOŻE BYĆ TWÓJ!

Ubuntu for Android

Sprawy Ogólne

Ubuntu for Android

Postprzez Pawello » 22 Lut 2012, 22:25

Wiem, że to jest przeznaczone dla dwurdzeniowych procesorów, ale na Swifta już różne niemożliwe rzeczy wychodziły. Moje pytanie, czy to możliwe?Tu link.

Przenoszę do Ogólne.
ukasz1234
Telefon: LG GT540 Swift (Black) | System: Android 2.3.7 | ROM: CyanogenMod 7.2 by pcfighter v6 + new boot + wireless.ko | Recovery: ClockworkMod 2.5.1.8 | Fastboot: Tak | Root: Tak | JIT: Tak | Taktowanie procesora: Min.: 245MHz, Max.: 600MHz | Swap: //na razie nie 128MB (swappiness: 10) | Klawiatura: Swype | Sieć: Plus
Awatar użytkownika
Pawello

Pochwały: 17

Reklama

Zobacz co działo się dalej!

Re: Ubuntu for Android

Postprzez smogf » 22 Lut 2012, 23:52

Mysle ze odpowiednia kompilacja kernela i wszystko jest mozliwe. Niestety na kompilacji jajek na telefon sie nie znam, a raczej na pakowaniu go pozniej i wrzucania do ROMu.
;>
smogf

Pochwały: 23

Postprzez Akkenoth » 23 Lut 2012, 14:13

Zauważ, że ten projekt ma na celu używanie komórki jako hosta - wstawiasz do stacji dokującej, przez nią podłączasz zwykły monitor, klawiaturę i myszkę i cieszysz się pełnoprawnym systemem. Mam nadzieję, że nie zrozumiałeś tego opacznie ;)
Swift jako platforma pod takie coś odpada już na starcie - widziałeś do niego stację dokującą? A może znalazłeś gdzieś gniazdo hdmi, żeby chociaż monitor podłączyć? :D Pomijając dużo za słaby sprzęt, który w nim siedzi - Ubuntu to nie jakaś gierka gameloftu, w której można obciąć tekstury, usunąć kilka bajerów graficznych i cieszyć się, że chodzi na jednym z najtańszych telefonów z androidem.
Rekompilacja kompilatora.
Lubię plusy, pomogłem - kliknij, nie kosztuje ;)
Awatar użytkownika
Akkenoth

Miejscowość: Warszawa
Pochwały: 3

Postprzez smogf » 23 Lut 2012, 16:31

Ten projekt akurat tak. Ale samo ubuntu (czyt. Odpalajacy się system w konsoli bez okienek z działającym jajkiem) myślę ze jest możliwy do zrobienia. Czy tez jakiś inny linuks.

Wyciapciane z GT540 przez Tapatalk
;>
smogf

Postprzez Pawello » 23 Lut 2012, 18:27

Ok, dzięki za info.
Telefon: LG GT540 Swift (Black) | System: Android 2.3.7 | ROM: CyanogenMod 7.2 by pcfighter v6 + new boot + wireless.ko | Recovery: ClockworkMod 2.5.1.8 | Fastboot: Tak | Root: Tak | JIT: Tak | Taktowanie procesora: Min.: 245MHz, Max.: 600MHz | Swap: //na razie nie 128MB (swappiness: 10) | Klawiatura: Swype | Sieć: Plus
Awatar użytkownika
Pawello

Pochwały: 17

Postprzez Akkenoth » 23 Lut 2012, 19:58

smogf napisał(a):Ten projekt akurat tak. Ale samo ubuntu (czyt. Odpalajacy się system w konsoli bez okienek z działającym jajkiem) myślę ze jest możliwy do zrobienia. Czy tez jakiś inny linuks.

Hmm, zastanówmy się, czym jest Android... Czyżby? Nie, to nie możliwe... A jednak, systemem bezpośrednio bazującym na gnu/linuxie, a do tego z interfejsem graficznym!

A tak serio to chyba był projekt porta Ubuntu z Gnomem na swifta, ale raz, że to zupełnie inna bajka niż "Ubuntu for Android", a dwa, że Ubuntu jest wielkie, ciężkie i syfiaste i się do takich celów średnio nadaje. Lepiej byłoby chyba zacząć od czegoś lekkiego, mocno konfigurowalnego i wspierającego ARM (np Gentoo, działające z powodzeniem na Sharpach Zaurusach) i zbudować system po kolei, bazując na środowisku graficznym dostosowanym do małego ekranu dotykowego (np GPE, stworzone na potrzeby PDA).
Pozostaje tylko 1 pytanie: po co? ;)
Rekompilacja kompilatora.
Lubię plusy, pomogłem - kliknij, nie kosztuje ;)
Awatar użytkownika
Akkenoth

Miejscowość: Warszawa
Pochwały: 3

Postprzez smogf » 23 Lut 2012, 20:04

Just for fun. Ale fakt gentoo byłoby lepsze na początek.

Wyciapciane z GT540 przez Tapatalk
;>
smogf

Postprzez smogf » 26 Kwi 2012, 09:50

A ja odpalilem Debiana za pomoca tej metody na naszym GT540 :P
Ubuntu nie pojdzie bo od wersji wyzszej niz 9.04 bodajze juz nie obsluguje ARMv6.
Image
Image
;>
smogf

Postprzez shadovraven » 26 Kwi 2012, 19:38

smogf napisał(a):A ja odpalilem Debiana za pomoca tej metody na naszym GT540 :P
Ubuntu nie pojdzie bo od wersji wyzszej niz 9.04 bodajze juz nie obsluguje ARMv6.
Image
Image

Z czystej ciekawości, jak to działa?
LG GT540 Black - LEWA OS 16.03 (sdsl 1.1) tweaked, 122@806 mhz.
Awatar użytkownika
shadovraven

Pochwały: 11

Postprzez smogf » 26 Kwi 2012, 19:55

Specjalnie przygotowany obraz systemu jest podmontowywany pod katalog na ktory sie chroot'ujesz. Dostep do X'ow przez serwer VNC. Podobno mozna sie natywnie polaczyc pod serwer X'ow za pomoca aplikacji X Server. Ale nie udalo mnie sie jeszcze podlaczyc. Tak wiec po prostu na jednym z terminali jest z chrootowane srodowisko Debiana. Z tym ze dziala to na zasadzie LiveCD. Czyli zmienione w systemie rzeczy sie nie zapisuja na stale. Ale nad tym pracuje, z tym, ze problem polega na tym, ze bym musial miec okolo 4GB partycje ext na karcie, gdyz nie rozpakuje systemu na partycje fat, bo po pierwsze nie wystepuje na niej system uprawnien, a po drugie nie mozna na niej tworzyc symlinkow. Wiec bez partycji ext sie raczej nie obejdzie. Ale jeszcze mi do glowy jeden pomysl wskoczyl i moze uda mnie sie obejsc ten problem. Ale to juz nie na pewno w tym tygodniu.

/EDIT.
Aczkolwiek na xda pisza, ze to bardziej jak LiveUSB i zmiany sa zapisywane. Hymmm. Tylko ciekawe gdzie, bo ja zmienilem skrypt zeby mi montowal system na karcie a nie na partycji systemowej i po wylaczeniu systemu sie wszystko kasuje (plik 400MB ktory sciagnalem nie spowodowal zmniejszenia dostepnego miejsca na karcie w stosunku do tego co bylo przed odpaleniem debiana). Ale coz. Pokombinuje jeszcze ;>

//EDIT2
Tak na marginesie na naszym GT540 jest to tylko Just For Fun, bo predkosc dzialania xfce nie powala ;>

//EDIT3
Wiec. Po malej zmianie w skrypcie i podmontowaniu obrazu systemu na karcie pamieci system dziala bez zarzutow bez braku komunikatow o braku miejsca na dysku. Dziala na zasadzie LiveUSB, czyli to co zmieniamy zapisuje bezposrednio w obrazie systemu tak wiec po ponownym odpaleniu mamy to co robilismy. Wiec wsio dziala jak nalezy poki co. Udalo mi sie odpalic LXDE i podlaczyc przez natywne X´y tylko problem jest tego typu, ze jeszcze nie wiem jak ustawic przyciski myszy.

//EDIT4
ImageImageImage
Ostatnie screeny bo i tak brak zainteresowania :grin:
;>
smogf

Następna

• Reklama

Wróć do Ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości