Specjalnie przygotowany obraz systemu jest podmontowywany pod katalog na ktory sie chroot'ujesz. Dostep do X'ow przez serwer VNC. Podobno mozna sie natywnie polaczyc pod serwer X'ow za pomoca aplikacji X Server. Ale nie udalo mnie sie jeszcze podlaczyc. Tak wiec po prostu na jednym z terminali jest z chrootowane srodowisko Debiana. Z tym ze dziala to na zasadzie LiveCD. Czyli zmienione w systemie rzeczy sie nie zapisuja na stale. Ale nad tym pracuje, z tym, ze problem polega na tym, ze bym musial miec okolo 4GB partycje ext na karcie, gdyz nie rozpakuje systemu na partycje fat, bo po pierwsze nie wystepuje na niej system uprawnien, a po drugie nie mozna na niej tworzyc symlinkow. Wiec bez partycji ext sie raczej nie obejdzie. Ale jeszcze mi do glowy jeden pomysl wskoczyl i moze uda mnie sie obejsc ten problem. Ale to juz nie na pewno w tym tygodniu.
/EDIT.
Aczkolwiek na xda pisza, ze to bardziej jak LiveUSB i zmiany sa zapisywane. Hymmm. Tylko ciekawe gdzie, bo ja zmienilem skrypt zeby mi montowal system na karcie a nie na partycji systemowej i po wylaczeniu systemu sie wszystko kasuje (plik 400MB ktory sciagnalem nie spowodowal zmniejszenia dostepnego miejsca na karcie w stosunku do tego co bylo przed odpaleniem debiana). Ale coz. Pokombinuje jeszcze ;>
//EDIT2
Tak na marginesie na naszym GT540 jest to tylko Just For Fun, bo predkosc dzialania xfce nie powala ;>
//EDIT3
Wiec. Po malej zmianie w skrypcie i podmontowaniu obrazu systemu na karcie pamieci system dziala bez zarzutow bez braku komunikatow o braku miejsca na dysku. Dziala na zasadzie LiveUSB, czyli to co zmieniamy zapisuje bezposrednio w obrazie systemu tak wiec po ponownym odpaleniu mamy to co robilismy. Wiec wsio dziala jak nalezy poki co. Udalo mi sie odpalic LXDE i podlaczyc przez natywne X´y tylko problem jest tego typu, ze jeszcze nie wiem jak ustawic przyciski myszy.
//EDIT4

Ostatnie screeny bo i tak brak zainteresowania