• Reklama
ZESTAW KIBICA MOŻE BYĆ TWÓJ!

Petycja do Google!

Sprawy Ogólne

Petycja do Google!

Postprzez baca130 » 15 Sty 2012, 16:55

Dla powodzenia akcji, autor poniższego tekstu zezwala na dowolny przedruk publikacji w dowolnych portalach i blogach branżowych.

Kod: Zaznacz wszystko
http://www.petycje.pl/8294

Krótkie wyjaśnienie tematu
Android jest najbardziej dynamiczną platformą na rynku mobilnym. Oczywistym stało się, że programistów tworzących aplikacje dla tego systemu będzie przybywać. Tak się dzieje cały czas i jest to nieuchronne zjawisko. W Polsce coraz więcej osób podejmuje się pisania aplikacji mobilnych, dział programowania na forum powiększa się z dnia na dzień. Ilość polskojęzycznych aplikacji w Android Market również rośnie w szybkim tempie. Polscy programiści napotkali jednak na problem, który wydaje się bez rozwiązania - nie mogą oni sprzedawać stworzonych przez siebie aplikacji przez Android Market. Jeśli chcą zarobić na swoich aplikacjach, są skazani na używanie denerwujących reklam lub... publikowanie swoich aplikacji z krajów, w których sprzedaż jest możliwa. Większość użytkowników systemu chciałaby zmniejszenia ilości reklam w aplikacjach i jest gotowa za to zapłacić.

Tylko jak ma się to odbywać, jeśli Polski nie ma na liście Google Checkout?
Każdy z pewnością słyszał o utalentowanych, polskich programistach, którzy wygrywają międzynarodowe konkursy programistyczne. Imagine Cup, Google Code Jam, Bada Developer Challenge, długo by wymieniać. Polskich developerów jest naprawdę wielu, często reprezentują oni bardzo wysoki poziom lub nawet klasę światową. Dlaczego więc Google pominęło nas na liście krajów?

Oficjalna lista państw mogących sprzedawać na Android Market:
* Argentyna*
* Australia
* Austria
* Belgia
* Brazylia*
* Kanada
* Dania
* Finlandia
* Francja
* Niemcy
* Hongkong
* Irlandia
* Izrael*
* Włochy
* Japonia
* Meksyk*
* Holandia
* Nowa Zelandia
* Norwegia
* Portugalia
* Rosja*
* Singapur
* Hiszpania
* Korea Południowa
* Szwecja
* Szwajcaria
* Tajwan*
* Wielka Brytania
* Stany Zjednoczone

Według komunikatu Google udostępnionego pod listą państw, ma być ona rozszerzana, ale terminów podać nie mogą żadnych. Cóż z tego? Komunikat jest dostępny od wielu miesięcy i nie widać zmian na liście. Czy programiści z tak dużego kraju jakim jest Polska, zasługują na lekceważenie? Czekamy na taką możliwość od początku istnienia Android Market. Trzeba zaznaczyć, że Apple, Microsoft, Nokia, Samsung i inne firmy, już dawno zezwoliły na sprzedaż programistom z naszego kraju. Mamy więc pozwolić, by zawiedzeni developerzy migrowali na inne platformy mobilne?
Wielokrotnie prosiliśmy Google o pełny dostęp do sprzedaży na Android Market, bezskutecznie. Postanowiliśmy więc napisać grupową petycję do polskich oddziałów Google. Mamy nadzieję, że przy aprobacie wielu osób, w tym zwykłych użytkowników systemu, polskie przedstawicielstwo Google pomoże nam w osiągnięciu naszego celu.

Kod: Zaznacz wszystko
http://www.petycje.pl/8294

Proszę też o przypięcie wątku aby nie zagubił się. Jak i danie jej jako info na głównej stronie.
Ostatnio edytowany przez baca130, 15 Sty 2012, 20:52, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
baca130

Pochwały: 7

Reklama

Zobacz co działo się dalej!

Re: Petycja do Google!

Postprzez franekmat » 15 Sty 2012, 17:07

Podpis oddany, mam nadzieję, że ta akcja przyniesie oczekiwany rezultat, aczkolwiek nie jestem pewien, czy petycji nie powinniśmy kierować do samej centrali (pewnie nie mam racji, tak mi się po prostu zdaje, że głos polskiego oddziału jest nie wystarczająco znaczący).
Tak, czy inaczej trzymam kciuki ;).

Co do przyklejenia tematu, nie mam nic przeciwko, tylko może sprecyzuj trochę temat i treść ;). Wtedy jeżeli mobi i pozostali modzi nie będą mieli nic przeciwko, to mogę przykleić temat ;P.

Edit: Przyklejam temat, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi ;).

Wystukane z mojego Swifta przy użyciu Tapatalk.
Szanuj moderatora swego, bo możesz mieć gorszego ;)
Gadu-Gadu to nie help desk. Nie pomagam na GG, od tego jest forum ;).
Image
Awatar użytkownika
franekmat

Miejscowość: Białystok/Wasilków
Pochwały: 223

Postprzez greg876 » 18 Sty 2012, 22:44

Już wcześniej podpisałem tą petycję (jakby co, to jestem numer 2391, zweryfikowany) więc zostawię tu swój komentarz :lol:
Zachęcam wszystkich do podpisywania petycji, dajmy naszym rodakom się rozwijać w platformach mobilnych! :D
Awatar użytkownika
greg876

Miejscowość: Przedbórz
Pochwały: 41

Postprzez Magnesus » 27 Mar 2012, 08:46

Jest już chyba blisko. Ja mam teoretycznie aktywowane konto sprzedawcy, tylko nie przechodzi weryfikacja konta bankowego z jakiegoś powodu. Prowadzili jakieś testy w zeszłym miesiącu i chwilowo było dla nas aktywne.
Magnesus

Postprzez blackhorse » 29 Mar 2012, 06:38

Popieram. To skandal, że nasz kraj się pomija! I jeszcze część aplikacji jest nie dostępna jak np. google chrome :(
blackhorse

Postprzez moniczka2586 » 29 Mar 2012, 10:11

Również podpisana ;)
Ale znając to z autopsji nic sobie nie zrobią z nasza petycją...

Wysłano z Galaxy551 za pomocą Tapatalk
Image
Zanim napiszesz post/założysz temat skorzystaj z opcji "SZUKAJ" :)
Szanuj moderatora swego bo możesz mieć gorszego ;)
Awatar użytkownika
moniczka2586

Miejscowość: Łódź
Pochwały: 49

Postprzez JarosZdg » 05 Maj 2012, 11:58

Podpisany....
ale czy to coś da?? raczej wątpię....
Telefon - LG GT540 Swift Black
System - Android 2.1 V20A
Sieć - Orange
Modyfikacje - ogólne ulepszenia zarządzania pamięcią RAM, ROOT, LINK2SD
Image Image
Image Image
Awatar użytkownika
JarosZdg

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
Pochwały: 9

• Reklama

Wróć do Ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości