• Reklama
ZESTAW KIBICA MOŻE BYĆ TWÓJ!

Apel do wszystkich użytkowników forum

Sprawy Ogólne

Apel do wszystkich użytkowników forum

Postprzez HAQER » 27 Lip 2011, 05:44

Warto przeczytać, naprawdę zachęcam. :)

Jest to "mały" apel do wszystkich użytkowników forum, w którym chciałbym przedstawić wam kilka norm (zasad), które powinny być przestrzegane na forum.

1.

Jak ja nie lubię takich tematów, gdzie zamiast opisać problem ktoś pisze np: "nie działa mi to"
Tylko zniechęcacie do pomocy. Potencjalny pomocnik widząc to machnie ręką i nie pomoże. Jeśli chcecie, byśmy udzielili wam sprawnej i szybkiej pomocy to poświęćcie trochę swojego "świętego" czasu na dokładniejsze opisanie problemu. Pomożecie sami sobie, bo jesteśmy wtedy w stanie łatwiej i szybciej pomóc. Ogarnijcie sprawę i napiszcie po ludzku, co konkretnie nie działa, jak instalowaliście, jakie wyskoczyły błędy etc. Samo napisanie "nie działa" nie zachęca do pomocy bo trzeba potem ciągle dopytywać o każdy szczegół.

To jest tylko przykład, tematów tego typu było wiele. Często nie udzielana była w nich pomoc i się szczerze nie dziwię.

2.
Fatalne nazwy tematów i prośby typu "POMOCYY!! HEEELP!! RATUJCIE".

Na forum przewijało się bardzo wiele tematów o nazwach podanych powyżej. Użytkownicy przeglądając nowe posty kierują się kluczowymi elementami w nazwie, np:
[2.1]Częste resety telefonu
Zauważcie z czego składa się nazwa.
Tag z wersją ROMu określa jaki system mamy. Druga część to tytuł właściwy. Powinien być on w miarę krótki i zwięzły i informować o tematyce / charakterystyce problemu.

A więc proszenie, wręcz błaganie o pomoc nic nie da, a może jedynie pogorszyć sprawę, bo zmniejsza czytelność i zniechęca do przeczytania zawartości tematu.

3.
Ortografia i stylistyka

Nie każdy jest asem z języka polskiego i wybitnym humanistą, ale starajmy się pisać w miarę poprawnie. Wiadomo, bezsensowne byłoby pisanie ze słownikiem ortograficznym, bo nikt nie jest idealny, ale po to mamy słownik w przeglądarce, aby skrupulatnie zaznaczał on nam nasze błędy i literówki. Warto czasem poświęcić tą minutę na sprawdzenie poprawności. Stosujmy też interpunkcję.
Ułatwi to innym zrozumienie treści postów i znacząco zwiększy ich czytelność. Dodatkowo im mniej błędów popełniają użytkownicy, tym całe forum staje się przyjemniejsze i lepiej wygląda.

4.
Kultura na forum

Każdemu z was zapewne zdarzało się wiele razy denerwować ;) Na forum też puszczają czasem nerwy w krytycznych sytuacjach, chociażby gdy rozwija się jakaś kłótnia, pojawiają się sprzeczności zdań lub "ucegliliśmy" Swifta ;) :D

Często wtedy może się komuś zdarzyć napisanie pod wpływem emocji jakiegoś nazwijmy to brzydkiego słowa. Jednak takich wyrażeń nie wolno używać na forach, dlatego w krytycznych przypadkach moderatorzy zwykli są karać warnami czyli ostrzeżeniami. W lżejszych przypadkach zmieniamy słowo na łagodniejsze i dodajemy notkę z upomnieniem. Tyczy się to też wulgaryzmów zacenzurowanych. Regulamin jasno mówi że używanie przekleństw zacenzurowanych także nie jest dozwolone. A więc - kulturalnie :)

-----------------------

Mam nadzieję że chociaż nieliczna część aktywnych użytkowników forum przeczyta mój apel i zastosuje się do tych rad.

Wiem też, że trochę się czepiam, ale taka jest praca moderatorów, musimy zwracać uwagę na takie rzeczy.

Dla moderatorów:
Pozwalam, a nawet proszę o dodawanie swoich spostrzeżeń w tym poście w kolejnych punktach.

Zwykli użytkownicy mogą dodawać swoje propozycje pisząc posty w temacie, a zostaną one połączone z tym postem.

Sory za tworzenie osobnego tematu, ale w ten sposób mój apel będzie przynajmniej zauważony na forum, bo nie oszukujmy się - wiele osób nie czyta regulaminu.

Pozdrawiam, HAQER ;)

Pochwały przyznane za posta: 4
Image
Jestem tu po to by pomagać ;)

Image
ImageImageImage
Awatar użytkownika
HAQER

Pochwały: 271

Reklama

Zobacz co działo się dalej!

Re: Apel do wszystkich użytkowników

Postprzez franekmat » 27 Lip 2011, 07:30

Rozpisałeś się :P. Możesz przenieść ten temat do działu Ogólnego, bo mało osób czyta Google ;). Tak czy inaczej mimo, że wszystko ujęte jest w regulaminie, dobrze, że to napisałeś, może to do kogoś przemówi.

Wystukane z mojego Swifta przy użyciu Tapatalk.
Szanuj moderatora swego, bo możesz mieć gorszego ;)
Gadu-Gadu to nie help desk. Nie pomagam na GG, od tego jest forum ;).
Image
Awatar użytkownika
franekmat

Miejscowość: Białystok/Wasilków
Pochwały: 223

Postprzez HAQER » 27 Lip 2011, 07:59

Napisałem i mam nadzieję że słusznie - miejmy nadzieję że zadziała :)
A teraz najważniejsze:
Pisane z telefonu więc trochę męki było ;)
Image

Image
ImageImageImage
Awatar użytkownika
HAQER

Postprzez adif1 » 27 Lip 2011, 08:28

omg pkt 3 czyli ortografia mowie nie...

Sent from my GT540 using Tapatalk
adif1

Pochwały: 11

Postprzez HAQER » 27 Lip 2011, 08:33

Czemu?? Pomysł dobry, po to są słowniki w przeglądarce.
Image

Image
ImageImageImage
Awatar użytkownika
HAQER

Postprzez franekmat » 27 Lip 2011, 08:33

@up up
Sluchaj, po prstu lepiej siem czyta ljak czlowieki pisza po polsku. Ja popieram pomysł HAQERa..

Wystukane z mojego Swifta przy użyciu Tapatalk.
//Przynajmniej jeden porządny :D
//HAQER
Szanuj moderatora swego, bo możesz mieć gorszego ;)
Gadu-Gadu to nie help desk. Nie pomagam na GG, od tego jest forum ;).
Image
Awatar użytkownika
franekmat

Miejscowość: Białystok/Wasilków
Pochwały: 223

Postprzez adif1 » 27 Lip 2011, 08:39

taa lepiej?? Co to za roznjca czy napiszesz z ż czy bez. . Czlowiek sie domysli...

adif1

Pochwały: 11

Postprzez Robo831 » 27 Lip 2011, 08:40

@adif
Wcale się nie dziwię bo nie potrafisz dobrze pisać, patrząc na twoje posty...

Telefon: LG GT540 Black Operator: Orange !
ROM: CM7 SDSL by miroslav_mm miroslaw SWAP: SWAP to ścierwo ! ;]
Karta SD: 8GB class 4 TOSHIBA Taktowanie procka: 825Mhz stabilnie (600-123Mhz bateria lepiej trzyma) ;).
Data zakupu: 3 Kwietnia 2011r. (przeze mnie za 395zł w Komisie tel. był kupiony przez kogoś w orange bez SIM-lock)
Ostatnie 2 telefony: Sony Ericsson W200i, a przed LG był Samsung J700.
GG: 15622258 ! Zamiast PW pisać na GG jak masz sprawę (szybciej będzie) ;).
Robo831

Miejscowość: Częstochowa
Pochwały: 71

Postprzez HAQER » 27 Lip 2011, 08:41

No taka prawda. Zwracając uwagę na swoje wypowiedzi, sprawicie że całe forum będzie bardziej czylelne i przyjemne do przeglądania. Wiadomo - literówki się zdarzają, (po mnie też Mati poprawił przed chwilą jeden mały błąd ;) ) ale przynajmniej warto ograniczyć powstawanie tych najbardziej kłujących w oczy byków. Mimo wszystko gdy przeglądam forum i natknę się na czyjeś błędy to poprawiam edytując post bez zostawiania notki, żeby było szybciej, ale sami też zwracajcie na to uwagę, tak samo pozostałe 3 punkty. ;)
@adif1:
Boli mnie to, jak ktoś celowo lub z własnego lenistwa kaleczy nasz język. Urodziłeś się zapewne w Polsce, więc jesteś Polakiem. Dlatego staraj się szanować Nasz język, bo przez lenistwo wielu osób jest coraz więcej popełnianych błędów i wszyscy już zaczynają się do tego powoli przyzwyczajać. Szanuj ten język i wyobraź sobie jak będzie wyglądał za 20 lat jak tak dalej będzie...
Image

Image
ImageImageImage
Awatar użytkownika
HAQER

Postprzez Robo831 » 27 Lip 2011, 08:49

Ja się nie dziwię, jakiś ważniak. adif napisał mi na PW cytuje: zamknij dupe frajerze do starszych sie wyraza . Trochę kultury człowieku. Oczywiście użyłem opcji raport.

//Użytkownik otrzymał ostrzeżenie za chamstwo na forum i w stosunku do innych. Może to go trochę ostudzi.
//HAQER
Telefon: LG GT540 Black Operator: Orange !
ROM: CM7 SDSL by miroslav_mm miroslaw SWAP: SWAP to ścierwo ! ;]
Karta SD: 8GB class 4 TOSHIBA Taktowanie procka: 825Mhz stabilnie (600-123Mhz bateria lepiej trzyma) ;).
Data zakupu: 3 Kwietnia 2011r. (przeze mnie za 395zł w Komisie tel. był kupiony przez kogoś w orange bez SIM-lock)
Ostatnie 2 telefony: Sony Ericsson W200i, a przed LG był Samsung J700.
GG: 15622258 ! Zamiast PW pisać na GG jak masz sprawę (szybciej będzie) ;).
Robo831

Miejscowość: Częstochowa
Pochwały: 71

Następna

• Reklama

Wróć do Ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości