Jest to "mały" apel do wszystkich użytkowników forum, w którym chciałbym przedstawić wam kilka norm (zasad), które powinny być przestrzegane na forum.
1.
Jak ja nie lubię takich tematów, gdzie zamiast opisać problem ktoś pisze np: "nie działa mi to"
Tylko zniechęcacie do pomocy. Potencjalny pomocnik widząc to machnie ręką i nie pomoże. Jeśli chcecie, byśmy udzielili wam sprawnej i szybkiej pomocy to poświęćcie trochę swojego "świętego" czasu na dokładniejsze opisanie problemu. Pomożecie sami sobie, bo jesteśmy wtedy w stanie łatwiej i szybciej pomóc. Ogarnijcie sprawę i napiszcie po ludzku, co konkretnie nie działa, jak instalowaliście, jakie wyskoczyły błędy etc. Samo napisanie "nie działa" nie zachęca do pomocy bo trzeba potem ciągle dopytywać o każdy szczegół.
To jest tylko przykład, tematów tego typu było wiele. Często nie udzielana była w nich pomoc i się szczerze nie dziwię.
2.
Fatalne nazwy tematów i prośby typu "POMOCYY!! HEEELP!! RATUJCIE".
Na forum przewijało się bardzo wiele tematów o nazwach podanych powyżej. Użytkownicy przeglądając nowe posty kierują się kluczowymi elementami w nazwie, np:
[2.1]Częste resety telefonu
Zauważcie z czego składa się nazwa.
Tag z wersją ROMu określa jaki system mamy. Druga część to tytuł właściwy. Powinien być on w miarę krótki i zwięzły i informować o tematyce / charakterystyce problemu.
A więc proszenie, wręcz błaganie o pomoc nic nie da, a może jedynie pogorszyć sprawę, bo zmniejsza czytelność i zniechęca do przeczytania zawartości tematu.
3.
Ortografia i stylistyka
Nie każdy jest asem z języka polskiego i wybitnym humanistą, ale starajmy się pisać w miarę poprawnie. Wiadomo, bezsensowne byłoby pisanie ze słownikiem ortograficznym, bo nikt nie jest idealny, ale po to mamy słownik w przeglądarce, aby skrupulatnie zaznaczał on nam nasze błędy i literówki. Warto czasem poświęcić tą minutę na sprawdzenie poprawności. Stosujmy też interpunkcję.
Ułatwi to innym zrozumienie treści postów i znacząco zwiększy ich czytelność. Dodatkowo im mniej błędów popełniają użytkownicy, tym całe forum staje się przyjemniejsze i lepiej wygląda.
4.
Kultura na forum
Każdemu z was zapewne zdarzało się wiele razy denerwować
Często wtedy może się komuś zdarzyć napisanie pod wpływem emocji jakiegoś nazwijmy to brzydkiego słowa. Jednak takich wyrażeń nie wolno używać na forach, dlatego w krytycznych przypadkach moderatorzy zwykli są karać warnami czyli ostrzeżeniami. W lżejszych przypadkach zmieniamy słowo na łagodniejsze i dodajemy notkę z upomnieniem. Tyczy się to też wulgaryzmów zacenzurowanych. Regulamin jasno mówi że używanie przekleństw zacenzurowanych także nie jest dozwolone. A więc - kulturalnie
-----------------------
Mam nadzieję że chociaż nieliczna część aktywnych użytkowników forum przeczyta mój apel i zastosuje się do tych rad.
Wiem też, że trochę się czepiam, ale taka jest praca moderatorów, musimy zwracać uwagę na takie rzeczy.
Dla moderatorów:
Pozwalam, a nawet proszę o dodawanie swoich spostrzeżeń w tym poście w kolejnych punktach.
Zwykli użytkownicy mogą dodawać swoje propozycje pisząc posty w temacie, a zostaną one połączone z tym postem.
Sory za tworzenie osobnego tematu, ale w ten sposób mój apel będzie przynajmniej zauważony na forum, bo nie oszukujmy się - wiele osób nie czyta regulaminu.
Pozdrawiam, HAQER
Pochwały przyznane za posta: 4